Basın Açıklamaları

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın talepleri kabul edilsin

15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminden sonra uygulamaya konulan OHAL ile işçi sınıfının asırlık kazanımlarını Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) aracılığıyla anti demokratik bir şekilde gasp etmeyi hedefleyen AKP Hükümeti 1 Eylül 2016 tarihinden bu yana, KHK’lerle 5.625 kişi Sağlık Bakanlığı çalışanı olmak üzere, toplam 106.117 kişiyi haksız ve hukuksuz biçimde kamudan ihraç etmiştir.

Kamudan ihraç edilenlerin hukuki deliller olmadan suçlu ilan edilerek kamu görevinden çıkartılmışlardır. Oysaki bir ceza ancak soruşturma sonucunda suçluluğu kanıtlanan kişilere verilebilir. Kamuda yürütülen darbe soruşturmaları hukuk kuralları içinde titizlikle yapılmalı; muhalefet partilerinin de içinde olduğu OHAL Komisyonu çalışmalarına başlamalı ve kamuda darbe girişimi ile bağlantısı saptanmayan, haksız ve hukuksuz biçimde kendilerine savunma hakkı dahi tanınmadan ihraç edilen tüm kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir.

Haksız hukuksuz işiten atılan kamu emekçileri işine ekmeğine onuruna sahip çıkmak için ülkemizin birçok yerinde kent meydanlarında, ihraç edilmeden önce çalıştıkları okulların, vergi dairelerinin hastanelerin, işyerlerinin önünde direnmeye devam ediyorlar.

Bu çerçevede Ankara’da Yüksel Caddesinde 188 gün önce çalıştığı üniversite tarafından açığa alınıp sonrasında ihraç edilen Nuriye Gülmen ve öğretmen olarak çalıştığı Mili Eğitim Bakanlığı’ndan ihraç edilen Semih Özakça, “işimi geri istiyorum” talebiyle oturma eylemine başlamış ve 10 Mart 2017 tarihinde de eylemlerini açlık grevine dönüştürmüşlerdir. 69. Gününde olan bu açlık grevinde Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumları kötüleşmeye başlamış, açlık grevinin direniş alanında sürdürülmesi nedeniyle de ciddi enfeksiyon riskleri ile karşı karşıya kalmışlardır. Açlık grevlerinin 40. Günlerden sonra bırakılsa dahi kalıcı sağlık sorunlarının oluşacağı bilinmektedir. yetkililerin bu duruma daha fazla sessiz kalmaları kabul edilemez.

Başta açlık greviyle emek ve onur mücadelesi yürüten kamu emekçileri Gülmen ve Özakça olmak üzere darbe girişimiyle bağlantısı olduğu kanıtlanmadan ihraç edilen bütün kamu emekçilerinin talepleri hükümet tarafından derhal yerine getirilmelidir.

 

DEVRİMCİ SAĞLIK İŞÇİLERİ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir